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https://doi.org/10.24546/00200486
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00200486 (fulltext)
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565 KB
10
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メタデータID
00200486
アクセス権
open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
ブドウ'キャンベル・アーリー'におけるエチクローゼの処理部位による摘粒効果と結果枝内炭水化物含量
ブドウ キャンベル アーリー ニオケル エチクローゼ ノ ショリ ブイ ニヨル テキリュウ コウカ ト ケッカシナイ タンスイカブツ ガンリョウ
その他のタイトル
Effects of Site of Application of Ethychlozate on Flower Thinning and Carbohydrate of Shoots in 'Campbell Early' Grapes
著者
著者名
尾崎, 武
Ozaki, Takeshi
オザキ, タケシ
著者名
一井, 隆夫
Ichii, Takao
イチイ, タカオ
言語
Japanese (日本語)
収録物名
神戸大学農学部研究報告
巻(号)
18(1)
ページ
35-40
出版者
神戸大学農学部
刊行日
1988-01
公開日
2006-09-15
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
短梢せん定による19年生'キャンベル・アーリー'を用い, 満開期にエチクロゼートの50ppm溶液の葉面及び全面散布と花穂浸漬による処理を行い, 処理部位の違いが結果枝内炭水化物含量に及ぼす影響を調査し, 結果枝の伸長並びに脱粒経過との関連からその摘粒効果について検討した。1. エチクロゼートの葉面及び全面処理は無核小果粒の着生を増加させることなく処理後7∿15日の脱粒を助長した。花穂処理では無核小果粒の着生が多く, 脱粒は処理後9∿20日と遅れ, その数も少なかった。2. エチクロゼートの葉面及び全面処理は果粒を肥大させる傾向を示した。糖度及び酸度には影響を与えなかった。3. エチクロゼートの葉面及び全面処理では結果枝先端部のでん粉及び全糖含量がそれぞれ処理後1日及び4日に無処理及び花穂処理より低下する傾向であったが, 処理後7日には増加を示し, 無処理と同程度となった。また, 処理後2∿3時間から7日間くらい結果枝先端部や葉に下垂症状がみられたが, その後回復した。したがって, エチクロゼートの摘粒効果は結果枝先端部の伸長の回復に伴う炭水化物の代謝の変化によって生じるものと考えられる。4. エチクロゼートの葉面処理によって処理後1∿4日に成葉のでん粉含量が著しく低下した。5. エチクロゼートの花穂処理では処理後7∿10日に花穂の全糖含量が高く維持され, 無核小果粒の着生と関連しているものと思われた。
The effects of site of application of ethyl-5-chloro-1H-indazol-3-acetic acid ethylester (Ethychlozate) on carbohydrate contents of the various parts of the shoot were studied in relation to flower abscission in 'Campbell Early' grapevines. Ethychlozate at 50ppm was applied at full bloom to flower clusters, leaves, or leaves plus flower clusters. When ethychlozate was applied to leaves or leaves plus clusters, it effectively promoted flower abscission, and peaks of abscission appeared after 9 to 10 days. On the other hand, the treatment of flower clusters showed a delay in flower abscission with an increase in the set of seedless small shotberries. With the treatment of leaves or leaves plus clusters, the starch and total sugar contents in the shoot tips decreased after 1 and 4 days, respectively, compared with control, but they recovered to nearly the same level as those of control after 7 days. The periods of their decreases and increases corresponded with the periods of the wilting and recovery from it in the shoot tips, respectively. The starch contents in the mature leaves showed a peak after 4 days in control, while the peak delayed 3 days with the treatment of leaves or leaves plus clusters. When the flower clusters were treated with ethychlozate, their total sugar contents maintained high after 10 days. It was suggested that the ethychlozate thinning response was due mainly to an increased sink strength of shoot tips for photosynthates resulting from their recovery from wilting.
カテゴリ
神戸大学農学部研究報告
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18巻
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18巻1号(1988-01)
紀要論文
関連情報
NAID
110000410519
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資源タイプ
departmental bulletin paper
ISSN
0452-2370
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NCID
AN00086218
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