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https://doi.org/10.24546/00200532
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00200532 (fulltext)
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961 KB
27
メタデータ
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メタデータID
00200532
アクセス権
open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
豚骨格筋からのパラトロポミオシンの調製に関する研究 : 屠殺直後肉と凍結貯蔵肉の比較
ブタ コッカクキン カラノ パラトロポミオシン ノ チョウセイ ニ カンスル ケンキュウ トサツ チョクゴ ニク ト トウケツ チョゾウ ニク ノ ヒカク
その他のタイトル
A Study of the Preparation of Paratropomysin from Porcine Skeletal Muscles : Comparison of Frozen Porcine Muscle with Fresh Porcine Muscle
著者
山之上, 稔 ; 岩澤, 宏哲 ; 佐古, 隆 ; 岡山, 高秀 ; 西川, 勲
著者名
山之上, 稔
Yamanoue, Minoru
ヤマノウエ, ミノル
著者名
岩澤, 宏哲
Iwazawa, Hiroaki
イワザワ, ヒロアキ
著者名
佐古, 隆
Sako, Takashi
サコ, タカシ
著者名
岡山, 高秀
Okayama, Takahide
オカヤマ, タカヒデ
著者名
西川, 勲
Nishikawa, Isao
ニシカワ, イサオ
言語
Japanese (日本語)
収録物名
神戸大学農学部研究報告
巻(号)
19(2)
ページ
163-170
出版者
神戸大学農学部
刊行日
1991-01
公開日
2006-09-15
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
豚の屠殺直後肉および凍結貯蔵肉からパラトロポミオシンの調製を行った。筋肉試料1kgから精製されるパラトロポミオシン量は,屠殺直後肉では4.1mg,凍結貯蔵肉では2.1mgで屠殺直後肉の収量の51.2%だった。凍結貯蔵肉での収量低下は,Ca-抽出物とSephadex G-200によるゲル濾過画分の調製段階で認められた。SDSPAGEによると,両パラトロポミオシンは共に32,000の分子量を持つ単一バンドとして泳動され,トロポミオシンのα成分と対応していた。アクチン・ミオシン間結合の阻害活性を調べた結果,屠殺直後肉と凍結貯蔵肉のパラトロポミオシンは,合成アクトミオシンの超沈澱の透明化期間を,対照のそれに比べてそれぞれ2.8倍と2.6倍に延長した。これらの結果から屠殺直後肉および凍結貯蔵肉から精製されたパラトロポミオシンは同一であり,収量が減少する欠点を除けば,凍結貯蔵肉をパラトロポミオシン精製の材料として使用できることを示した。
Paratropomyosins were prepared from the fresh and frozen porcine muscle. The amounts of paratropomyosin prepared from 1kg of muscle were 4.1mg and 2.1mg in the fresh and frozen porcine muscle, respectively. The rate of frozen muscle paratropomyosin to fresh muscle paratropomyosin was 51.2% and the cause of decrease of the yield consisted in both preparation steps of Ca-extract and Sephadex G-200 fraction. On SDS-PAGE, both of paratropomyosins migrated as a single band having the same chain weight of 32,000,which corresponded to the α-component of tropomyosin. In adding the paratropomyosins from the fresh and frozen porcine muscle to the reconstituted actomyosin, the clearing phase was respectively prolonged 2.8 and 2.6 times that of the control. From these results, it is concluded that the frozen muscle paratropomyosin is the same as the fresh muscle paratropomyosin, and that the frozen porcine muscle also could be used as the material of paratropomyosin preparation, not considering the decrease of yield of paratropomyosin.
カテゴリ
神戸大学農学部研究報告
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19巻
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19巻2号(1991-01)
紀要論文
関連情報
NAID
110000410511
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資源タイプ
departmental bulletin paper
ISSN
0452-2370
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NCID
AN00086218
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