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https://doi.org/10.24546/00225521
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00225521 (fulltext)
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メタデータ
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メタデータID
00225521
アクセス権
open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
キュウリ果実切片のエチレン生成に対するmethionineと1-aminocyclopropane-1-carboxylic acidの効果
キュウリ カジツ セッペン ノ エチレン セイセイ ニ タイスル methionine ト 1 aminocyclopropane 1 carboxylic acid ノ コウカ
その他のタイトル
Effect of Methionine and 1-Aminocyclopropane-1-Carboxylic Acid on Ethylene Production of Cucumber Slice Tissue
著者
寺井, 弘文 ; 水野, 進 ; 蔡, 龍銘
著者名
寺井, 弘文
Terai, Hirofumi
著者名
水野, 進
Mizuno, Susumu
著者名
蔡, 龍銘
Tsay, Lung-ming
言語
Japanese (日本語)
収録物名
神戸大学農学部研究報告
巻(号)
16(1)
ページ
55-60
出版者
神戸大学農学部
刊行日
1984
公開日
2006-09-15
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
本研究はエチレン生成経路におけるメチオニンとその中間物質であるACC (1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid)のエチレン生成に対する役割を, キュウリ切片を用いて調査したものである。切片にDL-メチオニン(10mM, 50mM)を添加したところ, エチレン生成は促進され, 両濃度間には大差がなかった。またD型, L型のメチオニン(10mM)を個々に処理した結果, D型にのみ促進効果があった。その他のアミノ酸として, スレオニン, エチオニン, フェニルアラニン, バリン, ロイシン, のDL型を添加し, 促進効果をみたところ, フェニルアラニンのみ, その効果を認めた。フェニルアラニンについてD型, L型で効果を個別に調査したところ, D型にのみエチレン生成促進効果がみられた。一方, ACCを切片に添加したものでは, 0.1mM以上の濃度で著しい促進作用があった。メチオニンからのエチレン生成経路で, ACCの合成を阻害するAOA (aminooxyacetic acid)を, メチオニン, フェニルアラニン, ACC等と併用し, キュウリ切片に処理をした。その結果, D-メチオニンについては, AOAによりエチレン生成は著しく抑制された。D-フェニルアラニンでは, AOAにより阻害されたが, 対照区でのAOAの阻害率ほど効果はなかった。ACCについてはAOAの顕著な抑制効果はみられなかった。
This study was conducted to determine the role of methionine and ACC (1-aminocyclopropane-1-carboxylic acid) on ethylene producing pathway in cucumber slice tissue. When DL-methionine was infiltrated into the slice tissue at a concentration of 10 or 50 mM, the ethylene production by the tissue was stimulated and no significant difference in the rate of ethylene production could be detected between the two concentrations of methionine. The tissues were treated individually with D-or L-methionine at a concentration of 10mM. As a result, the ethylene production was stimulated in the tissue treated with the D-isomer of methionine. When other amino acids (DL isomer mixed), namely, ethionine, phenylalanine, valine, or leucine, these amino acids were fed to the tissue by infiltration, only phenylalanine had the effect on acceleration of ethylene production. As in the case of methionine, the effect of D or L isomer of phenylalanine on ethylene production was examined. The D-isomer had a stimulatory effect on ethylene production but the L-isomer did not. On the other hand, treatment with ACC at a concentration of 0.1mM or above increased considerably the rate of ethylene production as compared with the control. Methionine, phenylalanine or ACC were fed to the cucumber slice tissue together with 1mM of AOA (aminooxyacetic acid) which is known to inhibit ACC synthase in ethylene producing pathyway. The rate of ethylene production in D-methionine treatment was reduced severely by treatment with AOA. However, AOA suppressed the ethlene production in D-phenylalanine treatment at a lower rate than suppressed in control, while the ethylene prducton from ACC was hardly inhibited by AOA. These reults suggest that the ethylene produced in cucumber slice tissue was generated through ACC synthesis, and the stimulation of ethylene synthesis by D-methionine depend on ACC synthase, however, D-phenylalanine increased the rate of ethylene production in a different way from D-methionine.
カテゴリ
神戸大学農学部研究報告
>
16巻
>
16巻1号(1984)
紀要論文
関連情報
NAID
110000410581
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資源タイプ
departmental bulletin paper
ISSN
0452-2370
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NCID
AN00086218
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