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https://doi.org/10.24546/00225542
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00225542 (fulltext)
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27
メタデータ
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メタデータID
00225542
アクセス権
open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
野菜中での硝酸塩及び亜硝酸塩の集積と亜硝酸塩の毒性
ヤサイチュウ デノ ショウサンエン オヨビ アショウサンエン ノ シュウセキ ト アショウサンエン ノ ドクセイ
その他のタイトル
Accumulation of Nitrate and Nitrite in Vegetables and Nitrite Toxicity
著者
王子, 善清 ; 高, 祖明 ; 脇内, 成昭 ; 岡本, 三郎 ; 河本, 正彦
著者名
王子, 善清
著者名
高, 祖明
著者名
脇内, 成昭
著者名
岡本, 三郎
著者名
河本, 正彦
言語
Japanese (日本語)
収録物名
神戸大学農学部研究報告
巻(号)
16(1)
ページ
291-296
出版者
神戸大学農学部
刊行日
1984
公開日
2006-09-15
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
まず〔実験1〕として, 培養液中の亜硝酸塩(0∿10mM)が8種類の野菜の生育及び亜硝酸含量に及ぼす影響を調べた。次に〔実験2〕として, 青物市場より購入した野菜といわゆる'有機農業'により生産された野菜を供試して, それぞれの可食部の硝酸塩と亜硝酸塩の含量及び貯蔵中におけるころらの消長を比較調査した。〔実験1〕 : 亜硝酸塩の供給は一般に野菜の生育を低下させた。しかしキュウリとキャベツでは影響がなかった。亜硝酸毒性感受性はホウレンソウ>サラダナ>シュンギク>ダイコン>ニンジン>ハクサイの順であった。硝酸塩で生育させられた野菜には, 亜硝酸が検出されなかったが, 亜硝酸塩を与えられたものでは最高15ppm(生重当り)程度の亜硝酸態窒素が認められた。〔実験2〕 : 市場野菜及び有機農業野菜のいずれにおいても, 硝酸態窒素含量は種類によって著しい違いが認められた。葉菜類には特に多量蓄積した(300∿600ppm)。亜硝酸はすべての試料について検出されなかった。7℃暗所に貯蔵した場合, 硝酸態窒素含量に有意な変化が認められなかったし, また貯蔵中に亜硝酸態窒素が出現することもなかった。一般に市場野菜の硝酸態窒素含量が高かったが, ゴボウとダイコンでは有機農業野菜の方が高かった。以上より, 次のことが結論される。1) 亜硝酸塩が存在する培地中に生育した野菜には有害な亜硝酸が含まれている可能性が高いので, 食用に供する場合には, 特に注意が必要である。2) いわゆる'有機農業'により生産された野菜中にも相当な量の硝酸塩が含まれているので, 低硝酸塩野菜の生産のためには, 硝酸化成作用の抑制が必要である。
Influences of nitrite (0-10mM) in culture solution on the growth and the nitrite content of 8 species of vegetables were examined. In general, nitrite supply reduced their growth except for cucumber and cabbage. The order of decreasing sensitivity to nitrite toxicity was as given below; spinach, head lettuce, garland chrysanthemum, Japanese radish, carrot, and Chinese cabbage. Nitrite-N was found to the extent of 15ppm (per fresh weight) at the maximum in vegetables grown with nitrite, though it could not been detected in those grown with nitrate. Contents of nitrite and nitrate, and these fluctuations during storage were compared between edible parts of vegetables from conventional farming and those from so- called 'organic farming'. In the samples from both types of farming, nitrate contents varied to a great extent with the plant species, especially in leaf vegetables nitrate-N was accumulated in abundance (300-600ppm). Nitrite-N was not detected in any sample used. In the course of storage of samples in dark at 7℃, any significant fluctuation in their nitrate-N contents could not been found, and nitrite-N did not appear throughout the storage. Nitrate-N contents were generally higher in vegetables from conventional farming, whereas those in edible burdock and Japanese radish were higher in vegetables from 'organic farming'. The information obtained led us to the following conclusion; 1) vegetables grown in medium containing nitrite must be given special attention to use them for food because of great possibilities of the presence of toxic nitrite, and 2) since vegetables from 'organic farming' also contain considerable amounts of nitrate, an adequate deprssion of nitrification in soils is required for the production of vegetables containing less nitrate.
カテゴリ
神戸大学農学部研究報告
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16巻
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16巻1号(1984)
紀要論文
関連情報
NAID
110000410602
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資源タイプ
departmental bulletin paper
ISSN
0452-2370
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NCID
AN00086218
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