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https://doi.org/10.24546/00225593
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00225593 (fulltext)
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6
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メタデータID
00225593
アクセス権
open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
Studies on Improvement of Quality of Sago Starch. Part II. Effect of the Manufacturing Condition on the Quality of Sago Starch
サゴデンプンの品質改善に関する研究.第2報 : 製造条件のサゴデンプンの品質に及ぼす影響
サゴ デンプン ノ ヒンシツ カイゼン ニカンスル ケンキュウ ダイ2ホウ セイゾウ ジョウケン ノ サゴ デンプン ノ ヒンシツ ニオヨボス エイキョウ
著者
Fujii, Satoshi ; Kishihara, Shiro ; Tamaki, Hajime ; Komoto, Masahiko
著者名
Fujii, Satoshi
藤井, 聰
フジイ, サトシ
著者名
Kishihara, Shiro
岸原, 士郎
キシハラ, シロウ
著者名
Tamaki, Hajime
玉城, 一
タマキ, ハジメ
著者名
Komoto, Masahiko
河本, 正彦
コモト, マサヒコ
言語
English (英語)
収録物名
神戸大学農学部研究報告
巻(号)
17(1)
ページ
97-106
出版者
神戸大学農学部
刊行日
1986
公開日
2006-09-15
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
良質なサゴデンプンを製造する条件を探るため, 1981年にマレーシヤ, クアラルンプル市郊外で, 種々の条件下でサゴデンプンを実験室的に調製し, 調製品を日本に持ち帰って, その品質, とくにその色に関係する分析をした。その結果得られた良質サゴデンプンの製造条件と, 留意すべき事項について報告する。原料は新鮮で熟していなければならない, 未熟の原料や, 収穫後, 剥皮及び磨砕後長時間放置したものからは, 劣悪なものしか得られなかった。デンプン製造には鉄製器具はできるだけ避けるべきである。さもなければピスの切断面はインク色に染まり, その色はデンプンに取り込まれてしまう。ピスを短時間貯蔵せねばならぬときは, 空気から切断面を遮断する適当な方法を講ずるべきである。例えば適当な表面コーティング剤を噴霧するとか, 水に浸漬するとかの方法である。良質の水を使用することが高白度のデンプンを得るために必須である。若し良い水が得られないなら, たとえば, 塩(海)水を用いるとか, Tween 60のような界面活性剤を添加した用水を用いるのが薦められる方法である。不純物は製造時にデンプンに吸着されるので, 一度劣悪なデンプンが製造されると, その品質の改良は普通の方法では大変むつかしい。
Methods for production of sago starch having good quality were examined, paying special attention to its color problem. In 1981 at Kuala Lumpur, we prepared a number of sago starch preparations using various kinds of raw materials, various kinds of process waters with and without several additives, and various kinds of rinsing waters. And then we examined the properties of the starch obtained, over 1981-83 in Japan. The results obtained are as follows : The raw materials should be fresh and mature. From immature materials and material that was stood for a long term after harvesting, barking, or rasping, only inferior starch was obtained. Moreover, immature pith yielded a very small amount of starch which settled slowly. When short-term storage of the cut pith is inevitable, some suitable methods for interception from air are preferable to be taken. Iron tools for the starch production should be avoid as possible, otherwise the contact surface of the pith with the iron tools was stained with ink-color that was produced by a reaction of iron ion and polyphenols in the pith. The color was incorporated into the product starch and could not be eliminated. The use of high quality-process water was essential for the production of good quality starch, while quality of rinsing water not so reflected to the quality of the product. Where high quality-process water is not available, some substitution such as the application of sea water in place of low grade process water or the addition of surface active agent (e.g. Tween 60) to the low grade process water is recommended. Sago starch preparation had a moderate adsorption capacity for several kinds of dyes among several kinds of starch preparations tested. When inferior sago starch is once produced, the improvement of its color is too difficult with usual method.
カテゴリ
神戸大学農学部研究報告
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17巻
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17巻1号(1986)
紀要論文
関連情報
NAID
110000410554
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資源タイプ
departmental bulletin paper
ISSN
0452-2370
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NCID
AN00086218
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