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https://doi.org/10.24546/00227181
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00227181 (fulltext)
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00227181
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open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
水および蔗糖水溶液中への水酸化カルシウムの溶解速度について
ミズ オヨビ ショトウ スイヨウエキチュウ エノ スイサンカ カルシウム ノ ヨウカイ ソクド ニツイテ
その他のタイトル
On the Dissolution Rates of Calcium Hydroxide in Water and in Sucrose aq. Solution
著者
梅本, 諭 ; 児島, 初男 ; 清水, 俊秀
著者名
梅本, 諭
Umemoto, Satosi
ウメモト, サトシ
著者名
児島, 初男
Kozima, Hatuo
コジマ, ハツオ
著者名
清水, 俊秀
Simizu, Tosihide
シミズ, トシヒデ
言語
Japanese (日本語)
収録物名
神戸大学農学部研究報告
巻(号)
9(1/2)
ページ
103-109
出版者
神戸大学農学部
刊行日
1971
公開日
2006-09-15
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
砂糖工業の清浄工程で採用されている炭酸法を, 沈殿反応をともなうガス吸収の見地から検討を加えるための第一歩として, 水および蔗糖水溶液中へのCa(OH)_2の溶解速度を櫂型攪拌翼及び邪魔板付攪拌槽を用いて測定した。溶解速度は一般に, N=K_LA(Cs-C)であらわされるが, この溶解速度係数(=物質移動係数)K_Lに対する攪拌の強さの影響は, 25℃においてCa(OH)_2の水中への溶解の場合は[numerical formula]であらわされ, 一般的にCa(OH)_2の水への溶解速度係数K_Lと攪拌速度および各種物性との関係式として[numerical formula]を得た。Ca(OH)_2は蔗糖溶液中で蔗糖と反応してサッカレート[graph]を形成するといわれているが, この反応をふくめて総括的に溶解速度をN=KsA(Cs*-C*)の形で表現すれば, 60wt%蔗糖水溶液中へのCa(OH)_2の溶解に対する攪拌の強さの影響は, 25℃で, [numerical formula]であらわされ, Ca(OH)_2の60wt%蔗糖水溶液への溶解速度係数Ksと攪拌速度および各種物性との関係式として[numerical formula]を得た。この式を用いて, 攪拌槽内での60wt%蔗糖水溶液中への溶解速度を推算することができる。
The carbonatation process, which is employed to purify the sugar solution in the sugar industry, consists of the addition of milk of lime and carbonating the excess of lime. As the first study on the carbonatation process from a standpoint of the CO_2-gas absorption with Ca(OH)_2 slurry accompanied by chemical reaction, the dissolution rates of Ca(OH)_2 from a flat surface with a constant surface area into a turbulent liquid in an agitated vessel with an impeller of paddle type and four baffles are reported in this paper. The dissolution rate from the interface to the bulk of the liquid phase can be generally represented by the equation N=K_LA(Cs-C). On the dissolution rate coefficient, K_L, in this equation the effect of stirring speed in water at 25℃ was expressed from the experimental results by the following equation : [numerical formula] The experimental results were plotted by [numerical formula] on the assumption that the surface renewal theory might be applicable. From these results the following correlation was obtained : [numerical formula] Although the dissolution rate equation of Ca(OH)_2 in the sucrose solution is complicated by the reaction of sucrose and Ca(OH)_2 in the solution, we propose that the overall rate of dissolution accompanied by chemical reaction may be also expressed by N=KsA(Cs-C). Then, the effect of stirring speed on the dissolution of Ca(OH)_2 into 60wt.% sucrose solution at 25℃ was expressed by the equation [numerical formula] and thus we obtained the following correlation between the dimensionless group, [numerical formula] and the stirrer Reynolds number, [numerical formula] (Laboratory of Agricultural Chemical Engineering)
カテゴリ
神戸大学農学部研究報告
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9巻
>
9巻1/2号(1971)
紀要論文
関連情報
NAID
110000588068
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資源タイプ
departmental bulletin paper
ISSN
0452-2370
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NCID
AN00086218
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