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https://doi.org/10.24546/00227295
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00227295 (fulltext)
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15
メタデータ
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メタデータID
00227295
アクセス権
open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
Isolation and Characterization of Polypeptide Proteinase Inhibitors from Potato Tubers
バレイショのポリペプチド性プロティナーゼインヒビターの分離と性質について
バレイショ ノ ポリペプチドセイ プロティナーゼ インヒビター ノ ブンリ ト セイシツ ニツイテ
著者
Uchida, Kazuto ; Iwasaki, Teruo ; Kiyohara, Toshifumi ; Yoshikawa, Mitsuyoshi
著者名
Uchida, Kazuto
内田, 和人
ウチダ, カズト
著者名
Iwasaki, Teruo
岩崎, 照雄
イワサキ, テルオ
著者名
Kiyohara, Toshifumi
清原, 利文
キヨハラ, トシフミ
著者名
Yoshikawa, Mitsuyoshi
吉川, 三吉
ヨシカワ, ミツヨシ
言語
English (英語)
収録物名
神戸大学農学部研究報告
巻(号)
15(2)
ページ
357-365
出版者
神戸大学農学部
刊行日
1983-01-30
公開日
2006-09-15
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
バレイショの塊茎から, セファデックスG-50ゲル滬過とCM-セルロースクロマトグラフィーによって, 5種のポリペプチド性トリプシンインヒビター(TI_a, TI_b, TI_c, TI_d及びTI_e)と4種のポリペプチド性キモトリプシンインヒビター(CI_a, CI_b, CI_c及びCI_d)を分離した。これらの中, TI_c, CI_a及びCI_dについて化学的並びに物理化学的性質や酵素に対する阻害特異性を調べた。三者とも約50個のアミノ酸から成る1本のペプチド鎖を有し, TI_cとCI_dのN末端はアルギニン, 又CI_aのそれはプロリンであった。C末端は三者ともアルギニンであった。TI_cはトリプシンを化学量論的に阻害したが, キモトリプシンやズブチリシンに対する阻害活性は弱かった。CI_aとCI_dはともにキモトリプシンのみならず, ズブチリシンも化学量論的に阻害したが, トリプシンは殆んど阻害しなかった。
Nine peptides having proteinase inhibitor activity were isolated from potato tubers by gel filtration through Sephadex G-50 and CM-cellulose chromatography. Five of them were designated as polypeptide trypsin inhibitors a, b, c, d and e (TI_a, TI_b, TI_c, TI_d and TI_e), and the others as polypeptide chymotrypsin inhibitors a, b, c and d (CI_a, CI_b, CI_c and CI_d). TI_c, CI_a and CI_d were characterized in terms of their chemical and physicochemical properties and specificities against enzymes. Each inhibitor had a single polypeptide chain consisted of 50 amino acid residues. TI_c and CI_d had arginine (mol/mol) at their aminotermini, and CI_a proline (mol/mol). The carboxyl-terminal residues of the three inhibitors were arginine (mol/mol, each). TI_c showed stoichiometric inhibition of trypsin, and it also inhibited chymotrypsin and subtilisin but weakly. Whereas, CI_a and CI_d stoichiometrically inhibited chymotrypsin and subtilisin, but had little or no effect on trypsin.
カテゴリ
神戸大学農学部研究報告
>
15巻
>
15巻2号(1983-01-30)
紀要論文
関連情報
NAID
110000410374
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資源タイプ
departmental bulletin paper
ISSN
0452-2370
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NCID
AN00086218
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