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https://doi.org/10.24546/00228413
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00228413 (fulltext)
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メタデータ
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メタデータID
00228413
アクセス権
open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
イチゴ果実の品質並びに貯蔵性に対する施肥の影響について
イチゴ カジツ ノ ヒンシツ ナラビニ チョゾウセイ ニ タイスル セヒ ノ エイキョウ ニツイテ
その他のタイトル
On the Effects of Fertilization on the Quality of Strawberry Fruit Before and After Storage
著者
著者名
広瀬, 智久
Hirose, Tomohisa
ヒロセ, トモヒサ
所属機関名
神戸大学農学部
言語
Japanese (日本語)
収録物名
神戸大学農学部研究報告
巻(号)
10(1)
ページ
36-40
出版者
神戸大学農学部
刊行日
1971
公開日
2006-09-15
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
1) イチゴ果実の品質および貯蔵性に対する開花前の3月20日以降の施肥の影響を検討する目的で, それぞれ3∿4段階の濃度のNとPおよびNとKの試験区の組合せを作り, 液耕栽培を行った。2) 開花に対する施肥の影響は認められなかったが, 栄養体の生育量及び果実の収量については, N, P及びKそれぞれの欠乏区ならびに, N過剰区で著しく減少した。また, 果実の大きさについては, Nは阻害的であった。3) 果実の糖含有率に対してPの, また, 酸含有率に対してはKの効果が著しかった。P, 及びK夫々の欠乏区においてはN施与濃度の低い程糖酸は増加した。P, Kの適当濃度を施与された場合は, N濃度の高いほど, 糖含有率は増加したが, 有機酸含有率には影響がなかった。N過剰により栄養体の生育阻害のあった区では糖含有率は減少した。糖含有率は収穫末期になる程増加する傾向があったが, 有機酸含有率の時期による変化はなかった。4) 保蔵中の腐敗率, weight lossに対する施肥の影響は認められなかった。また, 糖は非還元糖の減少が著しかったが, 施肥との関係はなく, 有機酸ではN施与濃度の大なる程減少する傾向があった。
The experiment were made to investigate the effects of N, P and K fertilization on the quality of strawberry fruit before and after storage. Solution culture were carried out with factorially combinating three levels of N, P and N, K. Each nutrient solutions were applied during before flowering stage to end of harvest. The growth and yield were reduced in plots with low level of each N, P and K and with high level of N, but No. of flower was not affected by treatment. Fruit size was reduced with higher level of N applied. Considerable effect of P on sugar content of fruits and of K on titratable acid were observed. Both sugar and titratable acid content were decreased with high level of N when level of P or K was low. But, when level of P or K was medium, high level of N raised sugar content of fruits. Extremly high level of N decreased sugar content of fruit even when medium level of P and K was applied. Sugar content tended to increase toward the end of harvest, but no change of titratable acid content was observed. There were no effects of fertilizer on incidence of decay and weight loss during storage. Sugar, especially non-reducing sugar content decreased considerably during storage, but the decreasing rates had no consistent relationship with treatment. Titratable acid content tended to decrease with higher level of N during storage.
カテゴリ
神戸大学農学部研究報告
>
10巻
>
10巻1号(1971)
紀要論文
関連情報
NAID
110000410139
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資源タイプ
departmental bulletin paper
ISSN
0452-2370
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NCID
AN00086218
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