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https://doi.org/10.24546/00228455
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00228455 (fulltext)
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16
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00228455
アクセス権
open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
Studies on the Significance of the Indeterminate Growth Habit in Breeding Soybeans (XI) : Varietal Difference in the Pod Dehiscence and Moisture Content in the Stem, Pod, and Seed
ダイズの無限伸育性の育種学的意義 : 第 11 報 裂莢と茎, さや, 種子の水分含量についての品種間差異(園芸農学)
ダイズ ノ ムゲン シンイクセイ ノ イクシュガクテキ イギ ダイ11ポウ レッキョウ ト クキ サヤ シュシ ノ スイブン ガンリョウ ニツイテ ノ ヒンシュカン サイ エンゲイ ノウガク
著者
著者名
Nagata, Tadao
永田,忠男
ナガタ, タダオ
所属機関名
神戸大学農学部
言語
English (英語)
収録物名
神戸大学農学部研究報告
巻(号)
11(1)
ページ
25-34
出版者
神戸大学農学部
刊行日
1973
公開日
2006-09-15
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
1964,1965両年度に, 兵庫県篠山町で, 有限, 無限伸育性品種計3∿4を用いて, 圃場, 硝子室, 室内の各種条件下での裂莢, とくに茎, さや, 種子の水分含量との関係で調査研究した。その結果, 品種の裂莢性を考えるためには, 種子の水分がもっとも重要な指標となり得ること, 機械栽培に適する品種としては, 圃場で種子水分を15%まで, 裂莢なしにさげることができ, そのまま脱殻, 収納できることが望ましいことを結論とした。硝子室や室内では裂莢なしにかなり種子水分を下げることができ, とくに室内で陰乾した場合は供試品種のいずれも裂莢なしに種子水分を11∿12%まで下げることができた。圃場, 硝子室, 室内の裂莢と品種との関係は一様でなく, 年次によっても異った。それ故ダイズの裂莢は, 栽培地域, 収穫期に対する生態的適応形質と考えなければならない。従って, とくに多雨で空気湿度の高い日本では, 気象条件の影響を受けない室内での裂莢の検定は, 圃場の結果とは一致しないことがあり, 実際的にはその点を充分考慮する必要があろう。裂莢の現象は, 莢の組織の内外層の水分の差によっておこる物理的な乾湿運動の1種である。しかし, ダイズの裂莢の発生機構はかなり複雑であり, 外層の水分が, 雨露の影響で比較的多い場合には, 種子の水分がかなり多い中に裂莢をおこすものと考えられる。1個体内のさやを熟期の早晩によって分けて, 裂莢の発生を調べた結果, 有限, 無限伸育性は, 現在の栽培品種については裂莢にあまり関係がないものと思われた。
Pod dehiscence of the three or four varieties including the determinate versus indeterminate growth soybeans was investigated in different conditions in field, glass houses and rooms with reference to the moisture content of the stem, pod, and seed in Sasayama, Hyogo in 1964 and 1965. The moisture content of seed was more useful index than those in the stem and pod, in order to determine the property of varieties, and it was concluded that the variety capable of decreasing the moisture of seed till 15 percent without pod dehiscence in field is needed for machinery cultivation, because that seed moisture percentage is the limit for direct storage without after drying. In the glass house or the room, the seed moisture decreased remarkably without pod dehiscence, especially in the room inhibiting sunshine where all of the varieties did not dehisce the pod decreasing the moisture of seed till 11 to 12 percent. Variety response in pod dehiscence in the field, glass house and room was variable and not consistent, and then was considered to be the property of ecological adaptation to cultivating area and harvesting season. Thus such methods of testing pod dehiscence without meteorological effects seemed to be not so practical as that in field, especially in Japan where is humid and rainy. The pod dehiscence is one of the hygroscopic movement enforced physically by the difference in the moisture between the outer and inner layers of the tissue. The mechanism and process of occurrence of the pod dehiscence in the soybean are complex, and more moisture in the outer layer than in the inner layer of pods by rain or dews was considered to be very much affectable for the occurrence. As the result of investigation of the moisture and dehiscence in the pods different in maturity time in a plant, the determinate versus indeterminate growth habit was considered to be not so affectable to pod dehiscence character of the soybean.
カテゴリ
神戸大学農学部研究報告
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11巻
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11巻1号(1973)
紀要論文
関連情報
NAID
110000410179
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資源タイプ
departmental bulletin paper
ISSN
0452-2370
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NCID
AN00086218
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