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https://doi.org/10.24546/00228508
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00228508 (fulltext)
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メタデータ
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メタデータID
00228508
アクセス権
open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
キュウリの低温障害と有機酸の変化(園芸農学)
キュウリ ノ テイオン ショウガイ ト ユウキサン ノ ヘンカ エンゲイ ノウガク
その他のタイトル
Changes of Organic Acid Affected by Chilling Injury of Cucumber Fruits
著者
著者名
広瀬, 智久
Hirose, Tomohisa
ヒロセ, トモヒサ
所属機関名
神戸大学農学部
言語
Japanese (日本語)
収録物名
神戸大学農学部研究報告
巻(号)
12(1)
ページ
21-27
出版者
神戸大学農学部
刊行日
1976
公開日
2006-09-15
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
1) 開花後3日, 6日, および12日収穫のキュウリ(近成山東)をそれぞれ5℃と20℃に貯蔵し, 1日おきに取出して分析し有機酸の消長を調べた。2) 5℃貯蔵の果実は, 異臭, 白濁液の発生軟化等の障害症状を呈したが, これらの症状は収穫時の熟度の若い果実ほど早く現われた。20℃貯蔵の果実においても開花後3日収穫区の若い果実は, 5℃貯蔵の果実と同時期に腐敗したが, 老熟果には変化を認めなかった。3) 全酸含量中, 遊離酸の量は約10%程度に過ぎず, また全酸含量が老熟果になるに従って減少するのに対し, 遊離酸含量と果実の熟度との間に特別な関係はなかった。5℃貯蔵果実においては, いづれの酸も貯蔵末期には20℃の場合よりも, 明らかに低くなった。この傾向は若い果実ほど顕著であった。揮発性酸の含有率は極めて微量であり, 果実の熟度が進むにつれ減少した。4) 不揮発性酸中, リンゴ酸が最も多く, クエン酸がこれに次いだ。両者とも若い果実ほど多量に含有された。リンゴ酸は5℃貯蔵においては末期に著しく減少して20℃の場合の含有率より低くなったが, クエン酸ではそのような変化を示さなかった。その他にシユウ酸及び類似の未知酸と, 極めて微量のコハク酸及びシスアユニット酸が存在したが, これ等の含有量の推移には特別の傾向が認められなかった。5) ピルビン酸の含有量は, 20℃貯蔵では変化しなかったが, 5℃では低温障害で果肉が軟化する時期まで次第に増加し, その後減少した。αケトグルタル酸は, 貯蔵当初から次第に減少したが, 5℃貯蔵に比べ20℃の場合の方が急速であった。オキザロ酢酸は含有量が非常に少く, 消長過程は不規則であったが, 貯蔵末期になるに従って, 20℃の場合に比べ5℃の含有量がやや大となる傾向があった。
1. Cucumber fruits taken from 3,6 and 12 days after flowering were placed at 5℃ and 20℃ respectively and changes of organic acids during storage were analysed at 2 days intervals. 2. At 5℃, chilling injuries such as unpleasant flavor, muddy exudation and softening of flesh appeared on the fruit and the times of appearance were earlier in the younger fruits. At 20℃, decay on the fruits taken from 3 days after flowering occurred at the same time as on the fruits stored at 5℃, but there was no decay in older fruits. 3. Titratable acidities were only about 10% of total acidities. While total acidities decreased with advancing maturity, titratable acidities did not change considerably. Titratable acidities of fruits stored at 5℃ became lower than those stored at 20℃ in the later stage of storage period. This tendency was marked in the younger fruits. Volatile acid contents were very low and decreased with maturity. 4. Malic acid content was the highest, followed by citric acid of non-volatile acids. Both acids contained more in the younger fruits. Malic acid contents of fruits stored at 5℃ decreased during storage and became lower compared with those at 20℃. There were no significant differences in citric acid contents between 5℃ and 20℃. Oxalic acid, unknown acid, and very small amounts of succinic and cis-aconitic acid were also detected. 5. Contents of pyruvic acid did not change in the fruits stored at 20℃, but increased gradually at 5℃ by the time of the occurrence of softening of fresh by the chilling injury and then decreased. α-Keto glutaric acid content decreased during storage and the rate was rapid at 5℃ compared with 20℃. Oxaloacetic acid content was very low and did not show any consistent tendency during storage, but become slightly higher in the fruits stored at 5℃ than at 20℃.
カテゴリ
神戸大学農学部研究報告
>
12巻
>
12巻1号(1976)
紀要論文
関連情報
NAID
110000410230
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資源タイプ
departmental bulletin paper
ISSN
0452-2370
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NCID
AN00086218
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