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https://doi.org/10.24546/00228546
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00228546 (fulltext)
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メタデータID
00228546
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open access
出版タイプ
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タイトル
靴用甲材料としてのクロム鞣革に関する研究 (5) : クロム甲革の伸長性に及ぼす鞣製条件と成形性に及ぼす鞣製及びヒートセット条件の影響(畜産学)
クツヨウ コウザイリョウ トシテノ クロム ナメシガワ ニ カンスル ケンキュウ 5 クロム コウカク ノ シンチョウセイ ニ オヨボス ジュウセイ ジョウケン ト セイケイセイ ニ オヨボス ジュウセイ オヨビ ヒートセット ジョウケン ノ エイキョウ チクサンガク
その他のタイトル
Studies on Chrome Tanned Leather for Shoe upper Materials (5) : Influences of Tanning Conditons on the Properties of Tensility and those of Tanning and Heat Setting Conditons on the Shape Retention
著者
坪倉, 浩一 ; 伊藤, 和彦 ; 久保, 善信 ; 久保, 知義
著者名
坪倉, 浩一
Tsubokura, Hirokazu
ツボクラ, ヒロカズ
著者名
伊藤, 和彦
Itoh, Kazuhiko
イトウ, カズヒコ
著者名
久保, 善信
Kubo, Yoshinobu
クボ, ヨシノブ
著者名
久保, 知義
Kubo, Tomoyoshi
クボ, トモヨシ
言語
Japanese (日本語)
収録物名
神戸大学農学部研究報告
巻(号)
12(2)
ページ
309-315
出版者
神戸大学農学部
刊行日
1977
公開日
2006-09-15
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
鞣製工程におけるクロム鞣剤, 植物タンニン再鞣剤及び加脂剤のそれぞれの添加量の相違が, 靴用甲材料としてのクロム革の伸張性に及ぼす効果, 並びにクロム甲革の成形性に及ぼすこれらの鞣製条件とヒートセット条件との影響を直交配列2・32型で, 要因分析を行ない考察した。1. クロム甲革の伸張性は, クロム鞣剤, 植物タンニン再鞣剤及び加脂剤のそれぞれの添加量の影響を受けることが明らかに認められた。革中のクロム含有量の増加は革の柔軟性を増加し, 伸びは低下したが, しかし, 加脂処理することによってモジュラスは低下し, 伸びは増加した。2. クロム甲革を吸湿処理することによって, その伸びは増加する傾向が認められた。3. クロム甲革の成形性に及ぼすクロム鞣剤, 植物タンニン再鞣剤及び加脂剤のそれぞれの添加量の影響はまったく認められなかったが, 吸湿処理により, また成形温度とその時間が高水準の場合に高い成形性を示すことが明らかに認められた。すなわちクロム甲革の成形性に及ぼす有意な要因順序は成形時間, 吸湿処理, 成形温度, 吸湿処理と成形温度との交互作用であった。従って, 型状保持性のよい靴を製造するためには, 甲材料としてのクロム革の鞣製条件よりも製靴工程におけるヒートセット条件がより重要であると考えられる。
The experiment was carried out on the properties of tensility of chrome upper leathers tanned in different conditions and also on the two main factors which exerted influence on the shape retention of chrome upper leathers. One factor was tanning conditions, i.e. the amount of added chrome tanning agent, vegetable-retanning agent and fatliquoring agent, and the other was heat setting conditions, i.e. mulling, temperature and period of setting. The properties of tensility of the samples were measured by the load at 15% tension and the elongation at 7kg. load by means of the tensile tester, and also by the load at 4.8mm. height and the load and the height at grain crack by means of ball burst tester both in a normal condition and after mulling. The shape retention of the samples was measured by means of the dome plasticity apparatus. The influence on the shape retention of each factor was found by using the orthogonal array (L 32 type). The results obtained were as follows. 1. The properties of tensility of samples were influenced by the amounts of added chrome tanning agent, vegetable-retanning agent and fatliquoring agent. The increase of Cr_2O_3 contents decreased the load of extension and showed a tendency to increase the softness of samples. The increase of the contents of combined tannin increased the load of extension and decreased the elongation of samples but the increase of the contents of free fat decreased the load of extension and increased the elongation of samples. 2. The mulling treatment showed a tendency to increase the elongation of samples. 3. The shape retention of the samples didn't recieve any influence from the tanning conditions but it recieved an influence from the heat setting conditions. The shape retention was raised with lengthened period of setting, increased moisture absorption by mulling treatment and increased temperature of setting.
カテゴリ
神戸大学農学部研究報告
>
12巻
>
12巻2号(1977)
紀要論文
関連情報
NAID
110000410267
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資源タイプ
departmental bulletin paper
ISSN
0452-2370
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NCID
AN00086218
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